Welcome to martikka.com H ja T Budapestissa 2001

Hannun sivutIn English
Hannu

Hannun Keittiössä: Välineet

Ruuanlaittoko välineurheilua?

Jep. Ruuanlaitto on väline-urheilua. :)
Kunnolliset välineet ovat mukavan ja sujuvan kokkauksen alku ja juuri. Toki melkein millä tahansa pärjää, mutta tylsät ja heppoiset veitset ovat vihonviimeisiä kapistuksia.

Keittiössä ei loppujenlopuksi tarvita paljoa työkaluja. Ruuanlaitto onnistuu ja siitä voi nauttia parilla peruslaitteella. Ei tietysti haittaa, jos niitä on riittävästi :)
Ehdottoman tärkeä kapistus keittiössä on kunnollinen kokkiveitsi. Siihen kannattaa panostaa (IMO).
Keittiötarvikkeissa kannattaa unohtaa halpamarkettien halpistyökalut. Kannattaa panostaa laatuun ja ostaa mielummin muutama laadukas, kuin kaapit täyteen roskaa.

Keittiössä tärkeimmät kapistukset ovat hyvät veitset, pari kattilaa/pannua sekä vuokia. Sekä tietysti kunnon raaka-aineet :) Lisäksi tietysti mittakulhoja, lusikoita, haarukoita, etc.

Liesi ja Uuni
Lieden kannattaa olla jokseenkin toimiva. Kierot tai pahasti alimitoitetut liesilevyt aiheuttaa harmaita hiuksia :|
Kaasuliesi on parempi kuin perinteinen valurautainen, induktioliesi on abt yhtä hyvä (ei tosin niin näyttävä) kuin kaasuliesi ja halogeeni on parempi kuin valurautainen. Kaasuliedellä on helppo napata "liekki" pannulle (liekittää). Se ei oikein muilla liesityypeillä onnistu.

Uuni kuin uuni nyt yleensä on ihan ok, kunhan sinne mahtuu sapuskat :) Hyvä kiertoilmauuni on tietysti erinomainen, mutta tavallisellakin pärjää. No problemo. Grillivastus kannattaa toki olla. Se on varsin näppärä, jos ei jaksa tavallista grilliä alkaa virittelemään (varsinkin talvella :)

Veitset

Tässä noin yleisesti keittiöveitsistä. Täältä löytyy sitten lisää asiaa veitsistä.

Veitsen tulee olla

 • Tukeva
  Mielummin yhdestä palasta taottu veitsi, kuin ohuesta levystä prässätty "viivoitin" (taipuisat fileeraus-veitset ovat sitten erikseen) Veitsen hamaralla ja sivulla on voitava myös työskennellä.
 • Käteensopiva
  Veitsestä tulee saada kunnon pitävä ote ja sen tulee olla tasapainoinen. Vältä veitsiä, jotka tuntuu olevan tehdyt 2 kokoa pienemmille käsille...
  Tasapainoisen veitsen kyllä huomaa kun veitsen ottaa käteensä.
  Kannattaa käydä hypistelemässä laadukkaita veitsiä kaupassa, niin saa tuntumaan siihen miltä hyvä ja laadukas veitsi tuntuu.
 • Terävä
  Kaikki veitset ovat periaatteessa teräviä. Uutena useinkin ja myöhemminkin riippuen siitä miten hyvin ne osaa teroittaa. Toki myös halvalla perusveitsellä saa esim. sipulin pilkottua kunhan veitsi pidetään terävänä.
 • Kallis?
  Hyvän veitsen ei tarvitse olla kallis, mutta veitsissäkin laatu näkyy ja tuntuu hinnassa... Hyvät veitset ovat yleensä hintavia (50-100eur), mutta toki kalliimpiakin on. Kalliimmat ovat yleensä erikoisveitsiä (esim. keraamisia) tai sitten lahja/design-veitsiä.
  Vältä veitsiä joita saa kokonaisen sarjan 10eur:lla. "Liian halvat" veitset ovat yleensä todellakin liian halpoja...
 • Minun veitsi voittaa sinun veitsesi!
  Kuuluu sarjassame mielipidekysymyksiin. Onko perinteinen kokkiveitsi parempi kuin Japanilainen/Kiinalainen... Loppumattomia ovat veitsigurujen riidat parhaasta veitsestä.
  Vältä veitsiä joita kaupataan ylisanoin ja 100kpl sarja 50eur:lla... (ala TV-shop:)
Keittiön tärkeimmät veitset:
 • Kokkiveitsi (yleisveitsi)
  Kuten sanottu, niin kokkiveitseen kannattaa panostaa.
  Kunnollinen kokkiveitsi on keittiön yleistyökalu, joka sopii kaikkeen missä tarvitaan veistä.
  Kokkiveitsen ei välttämättä tarvitse olla puolenmentrin pienoismiekka. Kyllä 14cm veitselläkin tulee toimeen aivan loistavasti (koolla ei ole väliä, vaan kuinka sitä käyttää... :).
  Pidempi/isompi veitsi on kätevämpi suuria määriä käsiteltäessä, mutta pienempi on kyllä paljon näppärämpi kotikokkailuissa.
 • Pieni veitsi (vihannesveitsi/pieni kokkiveitsi)
  Pieni veitsi (7-10cm) on erittäin näppärä koristelussa, yms nysväyksessä.
  Vihannesten käsittely menee kyllä monesti helpommin kokkiveitsellä, mutta monissa pikkuhommissa tälläinen "pikkukokkiveitsi" on erittäin näppärä.
 • Kalaveitsi
  Ohut, taipuisa ja terävä. Joustava terä helpottaa kalojen siivuttelua. Voi myös käyttää paistin/kinkun leikkaamisessa...
Lisäksi on syytä hommata veitsenteroitin. Kaikki veitset kaipaavat teroittamista ennemmin tai myöhemmin, joten veitsenteroitin on oleellinen lisävaruste.

Kattilat / pannut

Kannattaa taas panostaa laatuun enemmän kuin määräärn. Osta kunnolliset kattilat ja pannut. Hommaan tulee vähän näyttävyyttäkin lisää,jos ostaa esim. samaa laadukasta sarjaa...

Riippuen huushollin koosta ja kokista saatetaan pärjätä ihan hyvin jopa muutamalla kattilalla. Tarvitaan ainakin

 • Paistinpannu tai kasari (=korkealaitainen paistinpannu. Kasari yleensä monikäyttöisempi kuin paistinpannu)
 • Pieni kattila (1.5-2l)
 • Iso kattila (+3l)

Kattilaa valitessa kannattaa kiinnittää seuraaviin asioihin huomiota

 • Suora pohja
  Jos paistinpannun pohja on kiero lämpö ei siirry kunnolla liesilevyltä pannuun. Tällöin liettä joutuu pitämään tarpeettoman kovalla ja. Kattila lämpenee epätasaisesti ja voi pahimmillaan johtaa esim. teflon pohjan osittaiseen palamiseen. Lisäksi tietysti kuluu energiaa hukkaan.
 • Paksu vai ohut pohja
  Paksu pohja hidastaa lämpenemistä hieman, mutta varastoi ja tasaa lämpötilaa paremmin (eli lämpötila ei pääse tippumaan niin helposti kun lisäät ruokaa pannulle). Painoa tulee tietysti lisää. Ohutpohjaiset kattilat sopivat imho paremmin keittämiseen ja tilateisiin jossa halutaan nopeasti säätää lämpötilaa (onnistuu lähinnä kaasu/induktioliedellä).
 • Kansi
  Kattiloissa kansi kuuluu mukaan. Kaikki keittäminen kannattaa tehdä aina kannen alla (paitsi jos ohjeessa nimenomaan käsketään olla ilman kantta). Kansi säästää energiaa :)
  Paistinpannut/kasarien kanssa kansi on myös kätevä. Ensin paistetaan sitten haudutetaan kannen alla. Toki kasaria/paistinpannua voi käyttää siinä missä tavallitakin kattilaa (ja toisinperin).

Teflon vai ei Teflon

Teflon (tarttumaton pinnoite) on erittäin näppärä, mutta kannatta pitää vielä muutama teräsastiakin.
 • Teflon on ylivertaisen helppo perinteiseen valurautaan verrattuna
  Itse suosin teflonia "tavallisessa kokkailussa" eli normaalit "wokkaukset, keittäminen, kiehauttaminen, paistaminen".
 • Valurauta voidaan kuumentaa "kunnolla", jolloin piffeihin ja muihin lihoihin (siipikarja myös) saadaan juuri oikeanlainen herkullinen pinta.
 • Teflonia ei kannata turhin paljon kuumennella... ei varsinkaan tyhjänä. Kannattaa aina lisätä jotain pannulle, esim. vähän vettä kiehumaan. Veden kiehumisesta voi myös helposti seurata pannun kuumuutta.
 • Teflon myös kuluu käytön myötä ja menettää ominaisuuksiaan. Teräskattilat ovat käytännössä ikuisia, mutta hyvänkin teflonpannun joutuu uusimaan jossainvaiheessa.
 • Teflon/pinnoiteen kanssa voi nykyään käyttää myös metallisia työkaluja (kunhan ei viiltele pinnoitetta)
  Tätä ei tosin monestikkaan suositella, mutta metallisia vispaimia, yms "pyöreitä" esineitä voi kyllä käyttää melko huoletta. Veitsellä ei alkaisi sekoittelemaan ruokaa pinnoitetulla paistinpannulla :)
 • Teflon on turvallinen vaikka pannu naarmuttuisi
  Teflon ei tartu kiinni (tämähän se oli teflonin idea!), joten se kulkee elimistönkin läpi tarttumatta mihinkään...:)
  Jos pinnoitteessa on kovasti naarmuja/lohkeamia niin pannun ominaisuudet kylläkin kärsivät pahasti (non-stick -> stick).
 • Uudet pinnoitteet
  Uudet Teflon-laadut ovat kestävämpiä ja kestävät suurempiä lämpöjä (vrt esim. Hackmann Matador sarja) ja täten lähenevät teräs/valurauta kattiloiden omimmille alueelle (kovaan paistamiseen).
  Myös jotkut pinnoitteet (kuten Silica) tarjoavat helpompaa käsiteltävyyttä kuin perinteinen valurauta mutta kuitenkin ovat yhtä kestäviä kuin valurauta.
  Normaalisti teflon alkaa menettämään ominaisuuksiaan n. +250C lämpötilassa, joten sitä ei kannata turhaan hehkuttaa kuumalla liedellä tyhjiltään. Joskus pannu voi mennä pilalle jos esim tietyt kohdat pannusta pääsevät kuumenemaan enemmäin kuin muut.
 • "Miedossa paistamisessa" (kana, hauduttaminen, etc) teflonpannu on loistava helppohoitoisuutensa takia.
 • "Kovempi paistaminen" (varsinkin piffit + liekittäminen) vaativat sitten jo vähän enempi pinnoitteelta. Uudet pinnoitteet ovat käyttökelpoisia myös tähän "kovempaan paistamiseen", mutta valurautakin pitää hyvin pintasa.
 • Jos pinrrnoite menee pilalle (ruoka alkaa pahasti tarttumaan kiinni), niin se on sitten aika entinen pannu/kattila :(
  Tietysti kannattaa yrittää putsata pannua "karhunkielellä" ja "keittää pesuainetta".
 • Ennen ensimmäistä käyttöä teflonpinnoiset astiat kannattaa pestä ja öljytä.
  Konepesu (varsinkin) "kuivattaa" pinnoitetta ja olisi hyvä välillä hieroa siihen ruokaöljyä.

Paistinpannut / Kasarit

Paistinpannut ja kasarit on käytännössä abt samaa asiaa. Kasarissa on yleensä vaan korkeammat reunat ja kansi.

Kattilat

Arkikäytössä pari hyvälaatuista teflonkattilaa kestää loistavasti monia vuosia. Ovat helppohoitoisia ja ennenkaikkea helppo tiskata :)
Itse tuleekin yleensä käytettyä teflonkattiloita juuri niiden helppouden takia.

Leikkuulaudat

Leikkuulautoja kannattaa olla "riittävästi", mutta kahdella pärjää alkuunsa ihan hyvin. Suosin itse muovisia ja puisia leikkuulautoja. Lasiset leikkuulaudat eivät ole tuntuneet oikein hyviltä.
Perinteinen iso ja paksu puinen leikkuulauta on erittäin kätevä monenlaiseen hommaan (vihannekset, juurekset, yms pilkottava). Tämän voi aina esillä työpöydällä, jolloin se on aina helposti käytettävissä. Muista huomioda, että puista leikkuulautaa ei saa laittaa tiskikoneeseen!
Raa'at lihat, kanat, kalkkunat ja kala kannattaa käsitellä omalla leikkuulaudallaan (muovinen, jonka puhdistaminen on helppoa).

Uunivuoat, etc uuniin laitettavat...

Uunipannuissa melkein kaikki käypi... IMHO nää ei ole niin kriittisiä. Laadukkaat vehkeet kestää pidempään ja on useasti paremman näköisiä pöydällä. Teflonissa on taas omat hyvät puolensa (varsinkin kun tiskauksen aika koittaa), mutta yleensä teräs/lasi/keraamiset ovat näyttävämpiä.
Nyrkkisääntönä suosittelenkin ostamaan sellaisia, jotka kukkaro kestää ja jotka näyttää kivoilta... :)
Jos harrastaa myös grillausta, niin kannattaa olla pari metallista vuokaa, jotka kestävät grilliä (ei pinnoitetta).

This page is done by Hannu.Martikka@iki.fi.